‘Hier ben ik geboren, dus hier blijf ik.’ - Italy: Love It or Leave It (2011)

Film: Italy: Love It or Leave It (2011 (!!!)), (verder: ILIOLI).

Genre: documentaire.

Verhaal: Een (homo)stel twijfelt: in Italië blijven wonen… of Rome verruilen voor Berlijn, Duitsland?

De twee rijden een half jaar door Italië, in een Fiat 500 die telkens van kleur verspringt, om argumenten vóór en tégen blijven/ vertrekken te verzamelen.

Net als M. Februari’s God, een collage: volgt de documentaire de opzet van de Summa Theologiae (‘Op iedere vraag geven twee auteurs een antwoord: een Ja doorkruist een Neen en een Neen een Ja.’ (M. Februari, God, een collage, Prometheus, (1994; p.11))). Zij het dat God hier (het acceptabele) Italië heet.

De Italiaan die in Italië wil blijven, Luca, zweert, via de voice over, samen met de kijker. Ondanks de (afval)maffia, populistische media, infantiele en corrupte politici, vrouwen- en homodiscriminatie en de uitbuiting van illegalen (m.n. in de tuinbouw) én Italiaanse arbeiders (in de industrie (Fiat...)), blijkt Italië toch te fijn om te verlaten. Of zoals het wordt geformuleerd op een T-shirt dat Luca zich herinnert: ‘Het leven is veel te kort om geen Italiaan te zijn.’

ILIOLI is een lichte, ironische documentaire. Vooral dankzij de speelse vormgeving: diavoorstellingen, archiefbeelden, interviews, straatinterviews, discussies, animaties en prachtige landschapsbeelden wisselen elkaar prettig af. Ook de score is goed: de lichte muziek versterkt de luchtige toon van de protagonisten en de ironie waarmee zij hun op zich toch zware verhaal hebben verbeeld.

Alle terechte kritiek die je op Italië kunt moet hebben, wordt steeds mooi en geloofwaardig in perspectief geplaatst. Zoals een geïnterviewde monnik zegt: ‘Het omvallen van één boom maakt meer geluid dan het groeien van een heel bos.’

En misschien is de portie wijsheid die Andrea Camilleri in pacht heeft nog groter: hij zegt tegen Luca en zijn vriend Gustav dat je niet moet vluchten (non di fuggire), maar moet blijven zitten waar je zit (restare sul posto), want vertrek je... dan wordt je plek ingenomen door de boeven die je vertrek hebben veroorzaakt.

Eindoordeel: leuke, lichte film. Oorspronkelijker dan de trailer doet vermoeden. Drie op het voorpand van bordeauxrode T-shirts afgebeelde 3D-brillen (3/5).

In Utrecht nog te zien in: 't Hoogt.

Titel van dit stukje: uitspraak van een ondernemer (in de docu) die (de ondernemer) is opgenomen in een beschermingsprogramma van justitie omdat hij (nog steeds die ondernemer) wordt bedreigd door afpersers (maffia) die hij weigerde te betalen.

Affiche: politicamentescorretto.