Internationaal grafisch ontwerp
Één of twee keer per jaar loop ik even binnen bij de Academiegalerie, een kleine tentoonstellings-ruimte ergens tussen het gemeentehuis en boekhandel Bijleveld. Volgende week vrijdag opent er een tentoonstelling (HQ) waarover de AG-site het volgende meldt:
‘Grafisch ontwerp trekt zich net als andere vakgebieden weinig meer aan van landsgrenzen. Franse, Amerikaanse en Iraanse ontwerpers werken voor Nederlandse opdrachtgevers, Nederlandse ontwerpers voor klanten uit China, India en Duitsland. Terwijl Dutch Design in talloze presentaties de wereld over gaat, is er in Nederland opvallend genoeg maar weinig buitenlands grafisch ontwerp te zien. De tentoonstelling HQ brengt hier verandering in.
In HQ presenteren 34 tweedejaarsstudenten Graphic Design hun visie op internationaal grafisch ontwerp. Elk van hen heeft zijn of haar favoriete buitenlandse ontwerper gevraagd een typerend ontwerp aan te leveren en iets te vertellen over de context waarin het werk is gemaakt. Op welke manier beïnvloedt de lokale cultuur de ontwerpopvatting? In hoeverre is er sprake van toenemende gelijkvormigheid door het gebruik van internet?
In de tentoonstelling is naast het werk van de 34 ontwerpers, afkomstig uit zestien verschillende landen, werk van de tweedejaars studenten te zien. Op basis van het interview maakten zij infographics over hun favoriete ontwerper en zijn werk. Zo wordt niet alleen de censuur verbeeld waarmee een Turks ontwerpbureau dagelijks te maken heeft, maar komt ook de relatie tussen Fish & Chips en Brits ontwerp aan de orde.’
Meer informatie, adres, openingstijden op de site van het academietheater.
En nu we toch aan het Roedie Foeksen zijn: tot en met zaterdag 16 juni is er in Amsterdam een kleine expositie in Atelier Open - zie hier.