stand alone


Snugger zou ik mezelf niet noemen. Engelachtig evenmin. Toch ben ik niet:

dom en/of
slecht en/of
conformistisch en/of
opportunistisch

genoeg om me te verlagen tot activiteiten op ‘de’‘sociale’ ‘media’.

Alleen facebook wordt beter van facebook, beweerde ik in 2011.

Om weer eens een preek uit eigen parochie te horen, las ik Jaron Laniers Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen, een wat rommelig, vaag en zweverig betoog, op populair infantiele toon gesteld, vol onweerlegbare ongemakkelijkheden. De ‘tien’ argumenten uit de titel bleken overigens een retorische constructie, Lanier bedoelt dat er veel mis is met techbedrijven en hun algoritmes.

Hij, Lanier, beweert meer dan hij bewijst, en dat is oké, adstruerende feiten over de praktijken van informatietechnologische bedrijven vind je ook in kwaliteitskranten of opinietijdschriften.

Ik betwijfel of webverslaafden zich kunnen losmaken van de kudde, maar hopen mag. In zijn conclusie doet Lanier in ieder geval aanbevelingen voor de enkeling die zich minder wil laten gebruiken/manipuleren door de dataverzamelaars:

‘Je hoeft geen vriendschappen op te geven: e-mail je vrienden, maak gebruik van accounts die niet door de provider worden gelezen. Dat betekent bijvoorbeeld geen Gmail. Laat geen listig bedrijf tussen jou en je vrienden komen.
      Je kunt nieuws nog altijd online vinden. Je kunt nieuwswebsites direct lezen (in plaats van berichten te krijgen via gepersonaliseerde feeds), met name sites die werken met onderzoeks-journalisten. Ga op zoek naar de juiste redactionele toon, die je alleen meekrijgt als je direct naar de site gaat. Abonneer je op goede nieuwssites! Lees er drie per dag en je zult beter geïnformeerd zijn dan sociale-media-gebruikers, en in minder tijd. Overweeg browserextenties te gebruiken die commentaren blokkeren.’

[…]

‘Zeg ze allemaal vaarwel! Ook Instagram en WhatsApp zijn van Facebook en ook daar halen ze je data binnen en houden ze je in de gaten. Twitter niet over hoe je met Facebook stopt en post niet op Facebook dat je van Twitter afgaat.’

[…]

‘Het is onwaarschijnlijk dat grote groepen mensen nu allemaal tegelijk hun sociale-media-accounts opzeggen; de combinatie van massale verslaving en het netwerkeffect is hardnekkig. Maar als meer mensen zich bewust worden van de problemen kunnen zij – jij – het hart van de technologiebranche aanspreken en invloed uitoefenen. Als je je accounts stopzet, al is het maar tijdelijk, dan helpt dat.’

Dat ‘al is het maar tijdelijk’ vind ik, persoonlijk, een zwaktebod.

Opdoeken die perfide handel.

Verantwoording

Bovenstaande citaten zijn dus overgetikt uit: Jaron Lanier, Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen (2018;p. 174-176).

Vertaling: Carla Zijlemaker.



‘Toch jammer om deze post te moeten aantreffen op een google-platform.’
‘Het systeem van binnenuit uithollen.’
'Dream on.'