Beschaving

In de leeszaal van een hotel in Trento (hout, koper) bladerde ik een beetje door de boekenbijlage van de Corriere della Sera. Ik kwam uit de bergen en wilde mijn resocialisatie het liefst nog even uitstellen. Een lang artikel, van Alessandro Piperno, over Vladimir Nabokov sloot af met diens bekende: ‘La mia vita è pane fresco con burro di campagne e miele della Alpi.’ Haar mooiste metaforen vindt de kunst op het platteland en in de wildernis.

Bij de post, thuis, een nieuw boek van het zelfstandige Karaat: Valeria Luiselli’s Neo Modernistische Valse Papieren. Mijn exemplaar valt open op pagina 86 waar Luiselli E.M. Cioran over Samuel Beckett citeert: ‘Een belangrijk schrijver ‘is een vernietiger die het bestaan vergroot, die het verrijkt door het te ondermijnen.’’ Op pagina 70 knipoogt de auteur naar Cees Nootebooms Het volgende verhaal (1991).

Ook leuk: Maarten Baas voor Swarovski – in Londen.

En: Bernard Pivot zit op Twitter.

Klapstoelkoorts: Novecento, Arte e vita in Italia tra le due guerre. Van februari tot juni 2013 in het museum van San Domenico.

Overigens stond er in de CdS ook een vraaggesprek met beeldend kunstenaar JR (Women Are Heroes): ‘È l’anonimato che mi permette di lavorare sotto traccia, in totale libertà.

Dus.

P.S. Het citaat van V.N. is uit 1969: 'My own life is fresh bread with country butter and Alpine honey.'